Menu Sluiten

Effe Checken, maar nu echt

Soms blijven van die reclames hangen en heb je geen idee waar het over gaat. “Effe checken!” was er zo een. Een kind riep FF checken als de reclame-moeder het over vlees had. Dat het over vlees ging moest ik weer even opzoeken (Ik zou gezworen hebben dat het over eieren ging en de oorsprong daarvan). Vlees dus en de oorsprong van je vlees opzoeken volgens een reclame uit 2003.

In de reclame Effe Checken van het Voorlichtingsbureau Vlees vertelt het meisje exact hoe het werkt: “vlees vanaf de wei tot in de winkel wordt in Nederland uitstekend gecontroleerd” en “als je dit logo ziet, weet je zeker dat het goed zit”.

De boodschap is helder toch? Jammer dat het slechts een reclame slogan was zoals later bleek.

“Het Voorlichtinsgbureau Vlees (VV) controleert steekproefsgewijs of het ‘Effe Checken’-logo inderdaad uitsluitend voor in Nederland geproduceerd rundvlees gebruikt wordt. Het VV weet echter niet of de informatie die de slager levert correct is en acht dat ook de verantwoordelijkheid van de winkelier. De Keuringsdienst van Waren (KvW) daarentegen controleert wel of de slager de herkomst juist aangeeft. Daarbij blijkt dat er nogal wat aan de herkomst-etikettering van rundvlees mankeert. Uit onderzoek in 2002 blijkt dat bij 350 van de 1176 gecontroleerde verkooppunten de administratie niet volledig of fout was ingevuld. De controles van de VV en de KvW worden echter niet met elkaar vergeleken zodat het mogelijk is dat een winkelier het vlees niet goed etiketteert zonder dat de VV er van af weet, zo stelt het blad.”

Consument weer bedonderd. Genept door een centrale partij die graag haar product promoot en gebruik maakt van een informatiebehoefte van de consument. Wat gaat hier nu mis?

Het idee is toch niet slecht? Nee zeker niet, een logo die de oorsprong garandeert en impliceert dat de hele keten is gecontroleerd is natuurlijk uitstekend. Het was alleen nog niet mogelijk in die tijd. De centrale partij (voorlichtingsbureau Vlees maar ook de Keuringsdienst van waren), werken nu eenmaal met steekproeven van slechts een deel van de keten.

Eén van de beloftes van Blockchain is dat vertrouwen in een centrale partij niet meer noodzakelijk is om transacties van A naar B op een betrouwbare transparante wijze mogelijk te maken. De effe Checken belofte wordt nu snel de praktijk, maar dan bij alle producten. (lees bijvoorbeeld het artikel op Forbes.com)

Hier lost Blockchain een alom bekend probleem dus op. En dat zullen we de komende tijd steeds vaker gaan zien. Wij kijken graag mee welke problemen getackeld kunnen worden door het toepassen van Blockchain technologie. Effe checken dus.