Menu Sluiten

To Blockchain or not to Blockchain?

In 1993 waren we als studenten van de TU Eindhoven druk aan het mailen over onze stage-ervaringen in den vreemde. Berichten vlogen heen en weer tussen de VS, Ecuador, Zuid-Afrika, Singapore, Parijs en Nederland. Multicast noemden we het zelf. Groepsapp zouden we het nu noemen. We zagen daar het innovatieve karakter toen niet van in; dit is hoe de hele wereld met elkaar communiceert dachten we toen.
Jong en nog niets van de wereld gezien. Bleeding Edge technology alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Internet kende toch iedereen en gebruikte toch iedereen?

Niet dus.

Glazig werd ik aangekeken bij het vertellen over de onbeperkte mogelijkheden van internet en dat toegang tot kennis plots supersnel en eenvoudig was geworden. “Onzinnig en onnodig, met de uitstekende faciliteiten die een bibliotheek biedt” was het oordeel. Waarom e-mail als je kon bellen, of gewoon een brief sturen?

Niemand zal de impact van internet meer ter discussie stellen vandaag de dag.

Ik zie een parallel met huidige ontwikkelingen. Paar jaar geleden kocht ik eens wat crypto’s als aanvulling op een beleggingsportefeuille. Gekkigheid natuurlijk met koersexplosies, koersval, ICO’s en paniek wetgeving. Je komt terecht in een wereld van mensen die helemaal gek zijn van de technologie en niet alleen maar crypto’s, ook de techniek achter crypto’s: Blockchain. En warempel, weinigen zien hoever ze voor de troepen uitlopen. En velen die het nut niet inzien van het uitwisselen van waarde zonder beperkingen. Daarnaast spreken ze niet dezelfde taal. 1993 all over again.

Blockchain technologie maakt het mogelijk om zonder tussenkomst of controle van een centrale derde partij artikelen of informatie met waarde van eigenaar te doen wisselen. Veilig, snel en indien nodig anoniem. De toepassing beperkt zich niet tot geld of een alternatief hiervan. Denk ook aan persoonsinformatie, eigendomsregister van auto’s en huizen, transportcontainers etc. etc. Banken zijn er al even mee bezig en laten regelmatig een succesvolle pilot zien. Hier wordt de waarde en kansen die het biedt al even onderkend. Voorbeeld: Zo verstuurd ING een sojoboon per blockchain

Net als bij het internet, hoef je je niet af te vragen hoe het exact werkt. Het is er gewoon. Als je straks via AliExpress een leuke drone koopt, ga er dan maar vanuit dat de snelheid en kwaliteit van de levering nog beter zal zijn door middel van blockchain technologie.

Net als in de jaren negentig is het experimenteren met succesvolle toepassingen. Internet was de oplossing voor alle problemen , en nu zie ik dat bij Blockchain toepassingen en initiatieven. Die experimenten zijn nodig om uiteindelijk tot succesvolle toepassingen te komen. Wie kent Sixdegrees nog? . Hoe snel gaat de ontwikkelingen gaan laat Don Tapscott zien in zijn bestseller, The Blockchain Revolution. Don beschrijft in zijn boek diverse Startups met mooie usecases. De helft van die Startups bestaat al niet meer. Maar de ondernemers zijn ongetwijfeld al hun tweede of derde Startup aan het bouwen.

Startups versnellen de ontwikkeling van Blockchain enorm en de tijd is al aangebroken dat bestaande bedrijven te maken gaan krijgen met de impact en mogelijkheden van Blockchain.

Een eenvoudige scan of een proces in aanmerking komt voor een Blockchain oplossing is :

  • a. Hoog volume transacties?
  • b. Is er sprake van waarde bij de transacties?
  • c. is er sprake is van een netwerk van bedrijven?

Als niet alle vragen met ‘ja’ worden beantwoord, is een Blockchain oplossing waarschijnlijk niet de beste oplossing.

Als bedrijf is het echt niet nodig om nu te ‘Blockchainizen’ en het roer volledig om te gooien. Het begint met awareness en hier aangekomen in deze post, is dat begin al gemaakt. Een volgende stap kan zijn je organisatie ook bewust maken en betrekken bij mogelijke toekomstige impact van deze nieuwe technologie.
Meer informatie: www.blocknowledgy.com